Hvinningdal Kirke er designet til et åbent og mangfoldigt kirkeliv
Hvinningdal Kirke placerer sig på toppen af bakken som et kontrastfuldt pejlemærke i det åbne grønne landskab. Anlægget er placeret som en vinkelbygning i én etage, der former to pladsdannelser. En læfyldt, sydøstvendt ankomstplads, der favner ”det nære” og knytter anlægget til stiforløbet mod øst og ankomsten fra syd - og en udsigtsplads, der retter sig mod udsigten og indfanger ”det fjerne”, som giver rum for fordybelse og refleksion. De åbne facader henvender sig mod ankomstpladsen og inviterer indenfor i en åben foyer, der knytter bygningens funktioner sammen.
Den nye kirke skal danne rammerne for et mangfoldigt kirkeliv med plads til at facilitere de kirkelige handlinger, arrangementer, aktiviteter og undervisning. Kirken er designet til at favne såvel store offentlige sammenkomster med flere hundrede deltager som den lille intime samling med få deltagere. Kirkens plandisponering understøtter en fleksibel og smidig planlægning i hverdagen, hvor institutioner og foreninger i nærområdet kan inviteres ind og aktiviteter vil kunne foregå i synergi.
Citater fra dommerbetænkning:
Forslaget viser både i ord og tegninger en dybtgående indlevelse i kirken som bygningstypologi og fysisk ramme for folkekirken som levende kulturarv. Med afsæt i visionen om at skabe en nærværende, levende og lokalt forankret kirke bliver perspektivet på ”det nære” og ”det fjerne” afsættet for den nye kirkes form og disponering.
Kirkebygningens tydeligt skulpturelle volumen og klare forankring på grundens højeste punkt indeholder en klar reference til middelalderkirkens placering som pejlemærke i landskabet. Det aftrappede volumens særegne form giver i højere grad end direkte reference til fortidens danske kirkebygninger mindelser om forhistoriske markeringer af hellige steder, som man kender dem fra mexicanske mayatempler, den babylonske ziggurat eller pyramiderne i Egypten.
Hvinningdal kirke forventes indviet pinsedag 2022.
Adresse
Hvinningdal, Silkeborg
Omfang
1.350 m²
Arkitekt
Friis & Moltke Architects
Landskabsarkitekt
Lytt Architecture
Ingeniør
Hamiconsult
Øvrige samarbejdspartnere
Sognepræst Berit Schelde Christensen, Akustikker Richard Ballinger
Konkurrence
2020






