Entreprenørskolen udvalgt til bog om vellykket betonarkitektur

Et nyt arkitekturværk og lærebog med 21 udvalgte, arkitektonisk vellykkede eksempler på betonarkitektur udkommer nu på Forlaget Vandkunsten. Branchefællesskabet Dansk Beton står bag initiativet til udgivelsen.

Dansk Betonarkitektur er det første samlede danske arkitekturværk og egentlige lærebog for arkitektstuderende og arkitekter, der søger viden om betonens historie, materialets egenskaber og inspiration til brug beton. Det er ambitionen med værket, at det kommer til at indgå i undervisningen af arkitektstuderende og bliver et standardværk for arkitekter på samme måde som Betonbogen har været er det i årtier for ingeniører.

Bogen har fået titlen ”Dansk Betonarkitektur” og er netop udkommet på Forlaget Vandkunsten. Dansk Betonarkitektur er skrevet af arkitekt MAA Jørgen Hegner Christiansen, tidligere fagredaktør ved Arkitekten, og har forord af professor Carsten Thau, Kunstakademiets Arkitektskole. Thomas Juul Andersen, Arkitekt MAA og faglig leder på Betoncentret på Teknologisk Institut, har været fagkonsulent og medforfatter på de to oversigtskapitler. Bogen er illustreret med fotos af Torbens Eskerod, der har rejst land og rige tyndt for at fange bygningerne i det helt rigtige lys. Den grafiske tilrettelæggelse står Carl-H.K. Zakrisson for.

I bogen fremhæver forfatteren følgende om det unikke ved bygningen: I løbet af 1960erne kulminerede begejstringen for beton som bygningsmateriale på flere danske tegnestuer, bl.a. hos FRIIS & MOLTKE, der med Entreprenørskolen – nu Ebeltoft Vandrehjem – leverede et brutalistisk hovedværk med vertikale led i ru forskalling og horisontale led i glat forskalling, opdelt af markante fuger. Tankerne bag projektet var, at alt kunne laves i beton – lige fra fundamentet til tag. Ingen irriterende detaljer som afdækninger og inddækninger, ingen overfladebehandling, bare et materiale i smukt sammenspil med den omgivende natur.

Bogen kan købes hos Vandkunsten

Entreprenørskolen i bog om dansk betonarkitektur
Indhold2
Indhold3
Indhold1
Fotos fra bogen, af fotograf Torben Eskerod