Norbis Park, Aalborg - grønt testcenter
Med afsæt i Aalborg Forsynings verdensmålsstrategi har vi udarbejdet en designguide for Norbis Park ved Nordjyllandsværket - nord for Aalborg. Norbis Park udgør ca. 100 hektar og skal i fremtiden danne rammerne om produktion og test af nye, grønne energiformer. I projektet er omsat bygherrens vision om at skabe en ny industriby med et bæredygtigt udviklings- og produktionsmiljø med fokus på synergi, partnerskaber og ressourcedeling.
Der er fokuseret på at udvikle en by, hvor alle ressourcer har en værdi, og hvor man kun i fællesskab og ved at arbejde tæt sammen aftager hinandens overskudsprodukter, og derved løfter udviklingen af energiproduktion ind i en ny tidsalder. Der er fokuseret på biodiversitet og idéen om at skabe by-rum i en industriel kontekst som de væsentligste drivere.
Med målet om at skabe robuste rammer for en fremtidig udvikling, koncentrerer konceptet sig om få genkendelige træk:
Biodiversitet og landskabspassager, hvor stedets naturlige landskabskvaliteter genoprettes – strandeng og skov – og bliver vigtige biopassager for byens dyre- og planteliv.
Kredsløbet - et landskabeligt sti- og oplevelsesforløb, som bevæger sig rundt i hele området og binder Norbis Park sammen. Kredsløbet er samtidig et billede på områdets idégrundlag og udgør områdets åbningsgreb.
Kvarterne vil i kraft af deres forskellige karakterer skabe varierede oplevelser i et gigantisk område. De enkelte kvarterer udvikles over forskellige designparametre, som vil tilføre kvartererne genkendelighed, karakteristika og fællesskabsfølelse.
Transformation. Der er i registreringen af den eksisterende bygningsmasse identificeret og udpeget en række bygninger og strukturer, som besidder historiske og arkitektoniske kvaliteter. Designguiden ny-programmerer dem og fastholder dermed fortællingen om Aalborgs energihistorie - tydeligst i den kulfyrede Blok 3, som med sin store volumen og 150 meters skorsten er synligt fra store dele af Vendsyssel.
Navnet Norbis er en sammentrækning af N og orbis, som er det latinske udtryk for kredsløb eller cirkel. Navnet er dermed skabt med udgangspunkt i stedets geografiske placering sammenkoblet med visionerne om kredsløbet.
Bygherre: Aalborg Forsyning
Team: Friis & Moltke, Green Sustainable Landscape