AAU Campus TECHlab
Afsættet for TECH Lab har været at skabe innovative og inspirerende rammer for naturvidenskabelig forskning. Huset skal være platform og showroom for AAUs satsning på samarbejde mellem industri og videnskab med hovedfokus på fremtidig mobilitet, connectivitet og digitalisering.
Projektet arbejder med tre hovedelementer; et torv, en kerne og en aftrappet bygning. Den nye bygning danner et mindre, lokalt torv., der tilgodeser ønsket om at kunne udføre eksperimenter ude. Ved at åbne dele af facaden vil bygningen kunne indgå som en del af torvet, der kan tages i brug ved større arrangementer.
Bygningen er disponeret med en aftrapning - højest mod torvet i nord og lavest mod syd. Denne disponering tilgodeser behovet for varierede rumhøjder og formidler overgangen til områdets skala. Aftrapningen sikrer trygge og overskuelige rum og et rumligt varieret laboratorium, hvor droneeksperimenter, der kræver store rumhøjder, kan fungere side om side med andre eksperimenter, der kræver meget gulvplads.
Husets organisering bygger på en idé om at samle alle birum i en central kerne, hvortil testområder kobler sig. Det betyder, at man fra alle testområder nemt kan tilgå tekøkken, toiletter, teknikerværksted, rent rum mv. På første sal indeholder kernen LabPods, mødelokaler og køkkenfunktioner, og herfra er der adgang til en taghave, som samtidig fungerer som testområde.
LabPods og skabsmoduler på hjul indgår som rumdelere ved testområderne. Som rumdelere understøtter LabPods diskretion omkring forskernes arbejde og bidrager til at skabe uforstyrrede områder, hvor fordybelse og tværfaglige udvekslinger kan foregå. Det vil også være muligt at skabe projektspecifikke grupperinger, hvor specialiseret udstyr og lukkede it-systemer kan etableres.
TECH Lab er tænkt som et byggesystem skabt af generiske byggeklodser, som kan skilles ad, nedtages og genbruges. Det vil sikre og muliggøre, at byggesystemet kan genanvendes og genopføres og i sidste ende kunne up-cycles til nye byggeprodukter. Desuden forlænger vi byggeklodsernes levetid ved at undgå gennembrydninger eller anden form for perforering i opbygningen. Det er afgørende, at den robusthed, som efterspørges, kan modsvares i de valgte materialer. TECH Lab opføres i en kombination af træ, stål og glas, hvor limtræ udgør den bærende struktur, som apteres med stål og glas. Den transparente konstruktion sikrer, at man gennem den store glasfacade kan følge igangværende eksperimenter og samtidig danner et åbent udstillingsvindue for studerende, erhvervsfolk og forskere.
Bygherre: AAU
Team: Friis & Moltke