Palsgaard Gods er opført i ét plan, som træ- skelet beklædt med træspån
Huset består af tre længer, der er fremkommet ved at ”skære” nogle lagkagesnit ind i cirkel-konstruktionen. Snittene giver plads til en række terrasser, som på den måde integreres i formen. En lav mur omkranser terrasserne og er med til at definere cirklen og give de udendørs rum en skærmet, privat karakter. Materialevalget er i høj grad inspireret af naturen. Hovedparten af facaden er dækket med akaciespån, som giver huset en rustik karakter. Spånen vil med tiden patinere så den får en næsten sølvfarvet overflade og dermed matche den specielle lysegrå mursten. Grå bejdsede planker, zinkinddækninger og granitterrasser er ligeledes med til at skabe et harmonisk hele i en varm grå palet, der spiller sammen med parkens træstammer. Husets bløde, runde vægge understreges med egetræspaneler. Kontakten til den omkringliggende natur understøttes af store vinduespartier, der sender mængder af dagslys ind i rummene. Under vinduerne er skabt integrerede bænke og reoler, der byder på ekstra siddepladser og opbevaringsmuligheder.
Den optimale udnyttelse af pladsen er i det hele taget kendetegnende for husets indretning. Her er ingen gangarealer – man træder direkte ind i en serie sammenhængende opholdsrum fordelt på indgangsparti med plads til garderobe, et mindre kontor, stue og køkken. Rummenes vinkler skaber dynamik og den nødvendige afskærmning. En separat soveafdeling med badeværelse og gæstetoilet deler huset op i to ligeværdige dele. Fra stort set alle rum er der udgang til store og små terrasser, som både visuelt og funktionelt fungerer som en væsentlig del af huset.
Bygherre: Schou Fondet
Team: Friis & Moltke
Artikel / Bo Bedre
Nyt hus til den tredje alder
84-årige Birthe Brix og 88-årige Knud Brix fik efterhånden for meget plads på Palsgaard Gods ved Vejle Fjord og besluttede visionært at bygge en mindre og moderne bolig på en smuk plet i godsets park..
Artikel i Bo Bedre, No. 3, 2011